Diabetes Mellitus

Ondanks preventieve maatregelen, zijn voetproblemen bij diabetici helaas niet altijd te voorkomen. Dit kunnen neurologische problemen zijn, zoals het uitvallen van het oppervlakkige en/of diepe gevoel, maar er kan ook stijfheid van gewrichten optreden. Ook kunnen de bloedvaten worden aangetast. Als het gevoel ontbreekt, voelt men geen pijn waardoor wondjes onopgemerkt kunnen blijven. Dit kan tot ernstige complicaties leiden. 


Behandeling door een medisch pedicure is enerzijds bedoeld ter preventie en anderzijds ter signalering. Tijdens de behandeling constateer ik vaak zaken aan de voeten die uzelf niet kunt zien, niet kunt voelen. Het is dus belangrijk om als preventie de voeten regelmatig te laten behandelen. Ook krijgt u advies van me mee over het verzorgen van de voeten en indien nodig, schoenadvies.
Gezonde voeten leiden tot een betere mobiliteit. En een betere mobiliteit leidt tot een beter leven, minder complicaties en minder medicatie. 


Veranderingen naar Zorgprofielen sinds 2015

Waar voorheen de SIMM’s classificatie leidend was voor vergoeding vanuit de basisverzekering, vindt per 1 januari 2015 vergoeding plaats op basis van zorgprofielen. Een zorgprofiel is een soort ‘zorgzwaarte pakket’ wat gerelateerd is aan de risico’s die men loopt op het krijgen van wonden door slechte genezing en het risico op amputatie.

Vanaf 1 januari 2015 vervult de podotherapeut een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg en dient er een individueel behandelplan opgesteld te worden. Hierdoor ben je verzekerd van efficiënte, doelmatige voetzorg op maat, waarbij zowel de oorzaken van risicofactoren op het krijgen van een wond worden weggenomen als het aantal benodigde voetbehandelingen wordt bepaald.